Diari 1: Kemas Bilik

Alhamdullillah, semalam (hari sabtu) dua pelajar yang baik lagi sopan telah menolong ku membersihkan bilik pejabatku yang memang berhabuk dan agak berselerak. Ye la, ramai yang komplen ruang bilikku sempit dan tak boleh muat ramai pelajar dalam satu-satu masa. Ucapan terima kasih tak terhingga kepada Gha dan Fatah! Sepatutnya Zahida join sekali tapi mungkin tak tahan untuk berendam di pantai PD, segalanya yang dirancang musnah!!! Hehe...

Mula-mula, kami keluarkan meja komputer lama, selepas tu Gha tolong sapu (macam dah biasa menyapu ruang tamu kat rumah dikampung je). Fatah mula memasang komputer baru diatas meja baru yang berbintang2. Hehe...rasa tak sabar nak guna komputer tu! Maklumlah komputer core-2-quad workstation baru mahal lak tue. Setelah bilik bebas sampah, habuk dan kotoran...meja lama dimasukkan kembali. Gha mula menyusun semua buku atas sofa diatas meja. Nampak kemas dan menarik. Sofa pula diletak setentang dengan dinding berdepan meja besar. Sofa tu boleh muat tiga orang kurus...ingat nak letak bantal kat situ bolehlah tido kalau penat hehe...

Komputer yang siap telah boleh beroperasi, internet pun ok! Seronoknya kihkihkih...Bilik pun hampir siap dibersihkan. Masa tu dah hampir pukul 2pm. Kupinta dua orang pelajarku ini menunaikan solat sebelum pergi ke kajang apalagi makan saTe ler...

Kami bertolak masa tu dah pukul 2.30pm kot, agak2 je. Hari pulak nak hujan, mendung semacam seolah-olah mengamit dingin kedatangan kami. Nak parking susak jugak la, kena pusing sekali lagi untuk masuk tempat parking, siap kena hon dengan kereta lain lagi...yela sebab terkedek-kedek kat jalan yang sibuk tue...apapun alhamdullilah kami sampai jua ke restoran yang terkenal tu...emmm tengok dari luar boleh tahan jugak....

Gha la beria-ia bawa kami dua orang lelaki ni masuk ke restoran dan menuju tempat yang ada aircond katanya. Diriku pun tak tahu tempat yang ada aircond tu, sebab tak pernah pergi lagi. Kami pun pilih salah satu meja yang ada. Pelanggan agak ramai, tapi masih terkawal. Kami order 40 cucuk saTe dan tak sangka pulak dua pelajar ni kuat makan jugak, dua-dua order menu yang sama nasi goreng paprik dan air tembikai. Kebetulan je kot. Diriku pulak order hentam je, fresh orange dan nasi goreng kampung. Entahla kenapa order yang tu...

Servisnya amat efisien dan ingat nak datang lagi lah hehe...tengah makan tu hujan mula mencurah-curah...emmm, bestnya makan sambil hujan kihkihkih...

Walaupun pedas, sedap juga nasi goreng kampung tu...teka sapa yang habis dulu makan...hehe Dr. Eddie le...yang dua lagi tu amat sopan memasukkan makanan ke dalam mulut :) Bagus tu tak la gelojoh macam sesetengah orang...

Semasa makan sempat jugak kami ambil gambar. Tak sangka salah sorang pelajarku siap bawa kamera lagi. Dapat la buat kenang-kenangan. Ada la dalam 5-6 keping gambar. Diriku makan 3-5 cucuk je. Mungkin penat kot setelah mengemas bilik pejabat tadi. Tapi semuanya berbaloi kan...Kami sampai UKM pun hampir 5pm. Lepas tu masing-masing keletihan dan mengantuk. Kemudian pergi solat.

24 comments:

SizuKa March 15, 2009 at 5:07 PM  

salam Dr,
Hehe...lawak la DR. Nasib baik x upload gbr dlm blog taw..hehe..banyak betul ucap terima kasih...huhu...u r welcome!~
Thax again coz belanja sizuka n .........Jasamu dikenang^^

Haf March 15, 2009 at 8:43 PM  

wahhh,xsabar nak tengok bilik dr yang baru,huhu...isnin ni nak datang awal laa,hoho...leh siapkan tesis skali,yehaaaaaa!!!!!!!

zawana March 16, 2009 at 3:30 AM  

ehem dr,,,kitorang yg lain bile nk dpt sate gak???

zeiDa March 16, 2009 at 5:43 PM  

sowyla dr x dapat tolong...
pantai da lama memanggil2 sy..hehe
best taw dr pg pantai...huhu
tp mmg hbs burn kulit muka sy...
tp seronokla...huhu

MentaRi MaLaM March 16, 2009 at 6:00 PM  

salam dr...
huhuhu... tak ajak pun...
hahaha...
zahid kepenatan seharian berendam dlm air yg sgt masin.. huhuhu

zeiDa March 16, 2009 at 6:54 PM  

mntari malam naik awal...

rugi taw...huhu

Efiris March 17, 2009 at 8:56 AM  

To zawana: Nak sate ye...boleh, sate ayam ada sate lemBu moooooo pun ade haha...

Tapi jangan amalkan sangat makan sate, not good la...manyak kolesterolll. Tapi kalau selalu berendam ok gak bley kurengkan kolesterolll dan lomak!

Efiris March 17, 2009 at 8:57 AM  

To zeiDa: Mana ada pantai memanggil2. Takde ye, comey yang panggil pantai...mai la mai la pantai, aku nak berkubang ni...

Eit comey! Da pi kursus kawin??

Efiris March 17, 2009 at 8:59 AM  

To Mentari menyinar....nak ajak camne, tak selalu datang. Datang pun takut2 dan tersipu2 ulat!

Mentari malammmmmmmmmmm...

MentaRi MaLaM March 17, 2009 at 6:14 PM  

hahahahhahaahaa....
mana ade sy tersipu2 mcm ulat..
sy memang jenis sopan santun....
sy ulang ye...
sopan santuuunnn...

Efiris March 17, 2009 at 6:27 PM  

To mentari malam: Ya, itu saya setuju, sungguh sopan...mesti ramai yang berkenan...susah nak jadi orang sopan sekarang. Yang ada ganas cam lelaki...

zeiDa March 17, 2009 at 6:59 PM  

haha...
apala dr nh...
umur sy muda lg la...
wtpe nak g kursus kawen awal2...huhu

nisah March 18, 2009 at 9:40 AM  

aduh Dr nape tnya zahid dh p kursus kawin ke lum...
x sabar ke nk makan masi minyak plajar ppsm ni...
x pe Dr...
Dr push la madu 1 n madu 2 tu trima ehemmehemm......
huhuhuhu...

Efiris March 18, 2009 at 12:43 PM  

To zeiDa and nisah: Muda lagi apanye? Kan kakak kepada 9 orang adik beradik. Tengok macam ina tu, dia dah ada per sijil tu taw.

Eit, tumpang orang nak kan...apa salahnya, tak gitu si nisah? Sinobita dia memang suka perli tapi dalam keperlian tu ada sekelumit hati yang suci, kuang3

Eh tapi kan nisah tak baik taw kita panggil madu 1 dan 2 sebab apa, depa dua2 ni mesti nak berebut jadi madu 1 kan, betul tak? kahkahkahkahkah...

Nanti datang bilik saya kita ubat undian sapa nak jadi madu 1!

Tapi kan naluri saya ni sentiasa bonar belaka...cam dah terhidu nasi mintak berkolesterol tue!

Efiris March 18, 2009 at 12:58 PM  

Lebah dan madu-madunya! Banyak betul gelaran pelajar 2nd year nih...

nisah March 18, 2009 at 11:16 PM  

ishhh Dr...
mana boleh bandingkn si ina 2 Dr...
dia mmg ada org serius ngan dia...
tp sy tgk lebah 2 mcm wat dek jer...
risau gak sy kalu si madu2 2 dpt lebah...
msti sy org yg paling runsing...
x g2 Dr???...
x pe Dr...
Dr gosipkn diorg je la...
jgn p gosip sy plak nnt...
diorg 2 dah berkomplot nk kenekan sy nnt Dr...
org kata mulut cgu ni masin...
apa cgu2 cakap msti menjadi...
huhuhu...
tkut gak sy Dr...

Efiris March 19, 2009 at 9:15 AM  

To nisah: Seronok betul tengok madu 2 botol tu nasihat menasihati semalam. Ingat senang ker nak cari madu cam tuh! Yang sorang lemah lembut yang sorang lagi ayooo yooo...karapuley...

Sapa kata lebah tu wat dekk jerr? Dia tengah menghitung bulan taw. Sijil pun dia dah de. Cuma madu2 tu jek persipan haprak pun tak buat lagi. Tu yang risau bangat tuh.

Jgan risau saya tak gosipkan nisah dengan lebah. Nisah kan dah ade simamat doktor tu kihkihkih...Ini rancangan saya dan madu2 tuh! Tak gitu madu2????

Betul tu nisah, mulut cikgu ni masin. Harapnya semua ni jadi kenyataan.

SizuKa March 19, 2009 at 3:23 PM  

Eit.. DR!! adoi...mulut cikgu2 mmg masin...tpi,klu bab ni...jgn la masin...huaaaaaaaa...

baik bg comey je dgn lebah...lebih sesuai...hihi...plan nisah dgn mamat doktor tu mesti menjadi nnt...tgh susun langkah je ni...berwaspada lah nisah..hehe..

ptot Dr diam je smlm ms tgh ckp2 dgn lebah tu..kononnye bg peluang nk nasihat la ye..tp,dlm hati tu mesti tgh tahan gelak..kan...^^

Efiris March 19, 2009 at 4:34 PM  

To sizuKa: Mana bleyyy! Biar la lebah tu pilih sendiri. Nak tengok diakhir semester, siapakah pilihan lebah kih3...mesti beruntungnya orang tue...

Lepas ni nisah memang panas la. Mesti tak senang duduk pikiau kan loktor tu...kuang3

Tu la semalam bukan main bagus lagi nasihat-menasihati. Siap ada giliran tu lagi, lepas sorang , sorang bagi nasihat. Cam tu la baru rukun r/tangga...

Semalam tengok, terkedu gak si lebah kena penangan mak tiri...

Efiris March 19, 2009 at 6:19 PM  

Sekarang saya lega...sebab ada madu yang begitu ambil berat pada lebah. Yes teruskan pemantauan madu lebah.

Eit mana madu lagi satu, dia pi maen rebana ubi ker? Belajar nak mengetuk orang pulak la lepas ni...aislam

SizuKa March 19, 2009 at 6:33 PM  

Semalam lebah bukan setakat terkedu dengan penangan mak tiri, malah lari lintang pukang takut kena pukul...huhu...sizuka pasti comey lah pilihan hati lebah di akhir semester nnt..pasti beruntung COMEY pada masa tu..hihi...^^

harap2 pemantauan akan berjaya dari semasa ke semasa ^^

Efiris March 19, 2009 at 6:47 PM  

To sizuKa: Bagus tu, teruskan usaha anda...Ha macam ni siapa yang kurang pemantauan dia yang akan lekat dengan lebah. Ok jugak kan syarat nie...Emmm tak terfikir pulak.

Yes sapa yang kurang bagi nasihat dia yang kenaaaa...

nisah March 19, 2009 at 10:06 PM  

x aci!!!!!
sume nk knekn sy yg lemah lembut ni...
lampu ajaib cpt slamatkn sy....
x d maknanya nk angau2 ni Dr...
huhuhuhu...
sy berjiwa keras....
huhuhuhu....

zeiDa March 20, 2009 at 10:10 AM  

adoi...
x hbs2 lg dr ngn gosipnya...
yg sizuka plak sibuk mncari idea untuk mngelakkan diri...
yg nisah plak konon2la hati 2 keras...
akhirnya sy jgkla yg dibuli...huhu
sy harap2la sizuka yg mnjadi pilihannya...hehe